Werkplek

5 tips voor een ergonomische werkplek

ergonomic work space

Bij ziekteverzuim op het werk denken we al snel aan verkoudheid of griep als oorzaken. De snelstgroeiende categorie bestaat echter uit arbeidsgerelateerde klachten, ook wel musculoskeletale aandoeningen (MSA). Deze aandoeningen van het bewegingsapparaat, zoals carpaletunnelsyndroom of tendinitis, zijn vaak gerelateerd aan schade door herhaalde bewegingen en stress door ergonomische factoren. Denk hierbij aan zwaar tillen, te lang achter elkaar typen, of in een verkeerde houding achter de computer zitten. Nu veel mensen langdurig thuiswerken liggen deze risico’s meer op de loer dan ooit. 

Wat kunt u doen om een MSA te voorkomen? Hieronder vindt u een aantal ergonomische tips van arbodeskundigen die u kunnen helpen om gezond te blijven en werkgerelateerde aandoeningen te voorkomen.

 

  1. Stel uw stoel in

    Idealiter is uw werkplek voorzien van een stoel die u naar wens kunt aanpassen. Let met name op de volgende zaken:

    • Hoogte: stel de stoel zo in dat uw voeten plat op de vloer steunen en uw bovenbenen parallel aan de grond zijn (met uw knieën in een hoek van 90 graden). Als uw voeten de grond niet raken, zet ze dan op een boek, een koffer of een andere stevige steun om uw benen in de ergonomisch correcte positie te houden. 
    • Ondersteuning van de onderrug: de lendensteun van de stoel zou zich in de holte van de rug moeten bevinden (ongeveer ter hoogte van de broekriem). Als u extra steun nodig heeft, kunt u een opgerolde handdoek of een kussen tussen uw onderrug en de rugleuning schuiven. 
    • Zitdiepte: de stoelzitting moet uw benen zoveel mogelijk ondersteunen, zonder uw knieholtes te raken. 
    • Armleuningen: armleuningen moeten iets onder ellebooghoogte vallen. Stel de breedte zo in dat u uw armen dicht bij uw lichaam houdt. 
  2. Stel uw bureau en computer in

    Uw werkplek moet met de volgende zaken zijn ingericht:
     

    • Muis en toetsenbord: de muis moet naast het toetsenbord liggen, op dezelfde hoogte en vlak voor u. Houd uw ellebogen in een hoek van 90 graden, met vlakke polsen en ontspannen schouders als u werkt. 
    • Beeldscherm: het beeldscherm moet recht voor u staan, op ongeveer een armlengte afstand. De bovenkant van het scherm moet zich op ooghoogte bevinden. 
    • Licht: is uw werkplek voorzien van een raam, plaats het beeldscherm daar dan loodrecht op. Gebruik zonwering om de natuurlijke lichtinval te regelen. De monitor moet zo verticaal mogelijk staan om weerspiegeling van plafondverlichting te minimaliseren.
    • Inrichting van het bureau: houd zaken die u vaak nodig heeft bij de hand, om te voorkomen dat u voortdurend ver moet reiken. Zorg er ook voor dat u genoeg beenruimte heeft. 
  1. Vergeet uw woon-werkverkeer niet

    Uw werkplek is nu ergonomisch ingericht. Maar hoe zwaar is de tas die u elke dag meeneemt naar kantoor, of als u op reis bent? Maak uw tas zo licht mogelijk en neem alleen de noodzakelijke dingen mee. U kunt ook de aanschaf van een rolkoffer of rugzak overwegen zodat uw lichaam gelijkmatiger wordt belast. 

  2. Wissel af tussen zitten en staan

    Als u te lang zit, gaat dit ongemakkelijk voelen. Veel kantoren zijn daarom begonnen met het aanschaffen van sta-bureaus of zit-stawerkplekken. In vergelijking met zittend werken zorgen sta-bureaus voor een neutralere rughouding. Staan kost echter meer energie dan zitten en kan gewrichtsklachten veroorzaken aan bijvoorbeeld heupen, knieën of voeten. Het beste advies is dan ook om zitten en staan gedurende de dag af te wisselen.

  3. Neem voldoende pauzes en rek en strek

    Luister naar uw lichaam en neem korte pauzes zodra u ongemak begint te voelen. Dit houdt de bloedcirculatie op gang en uw spieren fris en soepel. 

    Ga naar onze pagina voor property & casualty risk engineering

     

Disclaimer: deze informatie is slechts ter illustratie. Het kan zijn dat niet alle producten in elke regio beschikbaar zijn. Voor dekkingsinformatie verwijzen wij u naar uw polisdocumentatie. 

Neem contact op
Neem contact op

Vragen?

Vraag het aan de expert